20.12.06

AGENDA DE LES FESTES (25/12/'06-06/01/'07)

On s'amaguen els ocells a l'hivern? Qui eren els metges catalans a l'exili? Per què és important la diferència genètica entre els individus? La resposta a aquestes preguntes és en l'agenda de les festes. Us proposem també fer una immersió amb taurons i explorar le xarxes de Gego.



Divendres 29 de desembre

«Observació astronmica de la lluna»
Agrupacio Astronomica de Sabadell, a les 19h

Dissabte 30 de desembre

«Ocells hivernats»
Centre d'Informació del Parc de Collserola, de 10.30 a 12h.
Ctra. de l'Església, 92
www.parccollserola.net

Diumenge 31 de desembre

«Visca la diferencia.»
fins al 31 de desembre de 2006
Cosmocaixa
C Teodor Roviralta, 47
www.cosmocaixa.com

Dilluns 1 de gener

«Metges catalans a l'exili»
de l’1 de gener a l’1 de juliol
Col·legi Oficial de Metges de Barcelona
Pg Bonanova, 47
www.comb.cat

«Immersió amb taurons»
de l’1 de gener a l’1 de desembre
L'Aquàrium de Barcelona
Moll Espanya, 5
www.aquariumbcn.com

Exosicions

«Marte-Tierra, anatomía comparada»
des del 23 de desembre
CosmoCaixa
C/ Teodor Roviralta, 47-51

«Gego. Desafiant estructures»
fins al 14 de gener
Macba
Pl. dels Àngels, 1
www.macba.es

18.12.06

AGENDA 18/12-24/12

Què és la sobirania alimentària? I com es pot lluitar per defensar-la? Com funcionen les patents? Com puc fer música electrònica? I art electrònica? Què és l'evolució? La resposta a aquestes preguntes és en l'agenda s'aquesta setmana.



Dimarts 19 de desembre

«Vies, ponts i ports romans»
Museu d'Arqueologia de Catalunya, 19h.
www.mac.es

«Jornada Formativa sobre patents»
organitza Centre de Patents de la UB
i Oficina Española de Patentes y Marcas
aula N06G de la Facultat de Física, 9:30 h.

«Taller de creació de música electrònica»
B. Vila de Gràcia, 19 i 21/12, 19h.

«Incidència social i política en favor de la Sobirania Alimentària»
Sala de graus de la Facultat de Veterinària, UAB, 19-20/12, 9,30h.

Dimecres 20 de desembre

«Què és l'evolució?»
a càrrec de Stephen Stearns, Universitat de Yale
Sala d'actes de la Facultat de Ciències, UAB, 12,30h.

Dijous 21 de desembre

«Resfest»
Espacio Movistar (Fòrum Barcelona), 21-23/12, 18h.
www.resfest.es

17.12.06

NANOTECNOLOGIA: CAP "GREY GOO" A LA VISTA

Una massa gris de partícules nanotecnològiques que s’auto-repliquen, envaeixen el món i penetren en el nostre cos. Aquest podria ser l’escenari de la humanitat si la nanotecnologia escapés del seu control. La difusió del “Grey Goo” la va imaginar Eric Drexler, l'enginyer que el 1986 va preveure l’adveniment de la era de la nanotecnologia. El 5 de desembre uns investigadors van alertar que un tipus de partícules nanotecnològiques, els nanotubs de carboni, podrien ser altament contaminants si es dispersessin a l’aigua.
  • Hi ha uns 300 productes nanotecnològics ja comercialitzats
  • Els investigadors han proposat un full de ruta contra les “nano-malaties” i la “nano-contaminació”
Molt abans de Drexler, el físic i premi Nobel Richard Feynmann ja havia apuntat a les enormes possibilitats del món nanomètric. Avui en dia, ja no es tracta d’una línia d’investigació prometedora, sinó d’una sòlida realitat. Hi ha uns 300 productes nanotecnològics ja comercialitzats: des d’aliments fins a cremes solars. El 2005, el seu valor era de 32 mil milions de dòlars. La investigació en aquest camp és molt activa a Espanya i a tot el món.

Tanmateix, segons els investigadors no cal preparar-nos per a l’arribada del "Grey Goo". Amb una correcta previsió i gestió dels riscos, les potencialitats de progrés de les nanotecnologies es podran desenvolupar sense efectes perillosos. El risc de les nanopartícules coincideix sovint amb la causa del seu èxit: la seva dimensió reduïda. Aquesta és comparable amb la de les proteïnes i dels elements de la cèl•lula i els permet travessar la membrana cel•lular. Gràcies a aquesta propietat i també a la seva forma i solubilitat, les nanopartícules podrien interaccionar amb els mecanismes bàsics de l’organisme com a agents tòxics i difondre’s en l’ambient com a contaminants.

“Sovint la recerca en la comprensió i prevenció del risc té una prioritat baixa en el món competitiu de la propietat intel•lectual, del finançament de la recerca i del desenvolupament tecnològic”, explica l’expert mundial de nanotecnologia Andrew Maynard en un article publicat a Nature el 16 de novembre passat. L’equip de l'investigador ha proposat un full de ruta de prioritats per evitar que apareixin les “nano-malaties” o la “nano-contaminació”.

  • En 12 mesos: aprovació de projectes d’avaluació del risc a tot el món
  • En 3-10 anys: mesurar l’exposició humana a nanomaterials dispersos a l’aigua o a l’aire
  • En 5 anys: preveure els efectes a llarg termini dels nanomaterials en l’organisme
  • En 10 anys: fer models de la difusió dels nanomaterials en l’ambient i en l’organisme
  • En 5-15 anys: mesurar la toxicitat dels nanomaterials


El full de ruta de Maynard respon també a una sensació difusa a la comunitat científica. La nanotecnologia és la millor candidata a generar una nova polarització violenta de l’opinió pública semblant a la que envolta el món dels organismes genèticament modificats(OGM). Segons un estudi publicat el novembre a Nature Nanotechnology, l’opinió pública és relativament neutral respecte a aquest tema. La percepció de perillositat de les nanotecnologies està per sota de la dels OGM, dels pesticides i de l'enginyeria genètica. A més, els entrevistats minimitzen la perillositat d’una aplicació nanotecnològica si en veuen una utilitat evident. Els autors de l’estudi suggereixen que una política de transparència total per part de centres d’investigació i institucions és fonamental perquè la situació no es decanti cap a posicions més polaritzades.