10.3.07

[tema]BUSCANT LA “TERCERA CULTURA”

Als Estats Units, llibres sobre genètica, física quàntica i teoria de les xarxes figuren normalment a les llistes d’assajos bestsellers. Segons l’escriptor John Brockman, aquests textos són la part visible d’una “tercera cultura”, a mig camí entre les ciències i les humanitats. A la producció editorial en català i en castellà, la tercera cultura encara no s’ha consolidat.

El 1959, el científic i novel•lista C. P. Snow va publicar el llibre “Les dues cultures”, on lamentava l’incomunicació entre humanistes i científics. El 1992, John Brockman, un intel•lectual capaç de compartir interessos tant amb artistes com Andy Warhol com amb científics com Richard Dawkins, va publicar el llibre “La tercera cultura emergent”. Així definia aquest concepte:

"La tercera cultura consiste en aquellos científicos y otros pensadores del mundo empírico que, a través de su trabajo y de sus escritos expositivos, ocupan el lugar de los intelectuales tradicionales al hacer visibles los significados más profundos de nuestra vida y redefinir quién y qué somos.

En un article publicat al diari El País, Brockman diu de la tercera cultura que

[és] un distante y temprano sistema de aviso que puede decir a la vieja cultura lo qué está empezando a ocurrir, interpretar lo que los científicos están haciendo. El valor no está en la explicación o en la popularización de la ciencia; más bien reside en la descripción, en hacer visibles las preguntas que formulaban los científicos.

Está naciendo de la tercera cultura una nueva filosofía natural, cimentada en la comprensión de la importancia de la complejidad, de la evolución. Los sistemas muy complejos -ya sean organismos, cerebros, la biosfera o el propio universo- no se construyeron siguiendo un diseño; todos han evolucionado. Existe una nueva serie de metáforas para describirnos, a nuestra mente, al universo y a todas las cosas que conocemos, y son los intelectuales con estas nuevas ideas e imágenes los que impulsan nuestros tiempos.

Autors com Richard Dawkins, Daniel C. Dennett, Jared Diamond, Brian Greene, Stephen Pinker, Roger Penrose, Martin Rees y E. O. Wilson són els que millor encarnen l’esperit de la tercera cultura. I l’èxit dels seus textos al món de parla anglesa ho confirma. L’escenari no és tan encoratjador pel que fa el mercat del llibre en català i castellà. Segons van declarar els editors durant l’ultima Fira del Llibre de Madrid (dedicada justament al llibre científic), si un text d’aquest tipus arriba a vendre 3000 exemplars, ja es pot considerar un superventes.

Però, com podem assabentar-nos de les novetats en l’àmbit de la literatura científica pel públic general? A l’Amazon, s’hi poden trobar els títols més importants en llengua anglesa. Pel que fa la producció en català i castellà, aquests són uns enllaços útils:


La Central
Casa del Llibre (1,2)
Laie
Tematika
Paradigma
Alibri
Diaz de Santos
El Corte Inglés
Fnac


Pel que fa especialment a la producció en català, un bon recurs és llibres.cat aquestes són algunes de les editorials que van presentar els seus llibres a l’apartat d’assaig científic de la Setmana del Llibre en Català d’aquest any:


Bromera
Eumo
Proa
Pòrtic
Columna
Mina
Rubes
Rosa dels Vents
UOC
Arallibres
OmnisCellula

5.3.07

[tema]ERRATA: RESIDUS. EINES PER ACTUAR

Les dades contingudes en l'introducció de l'article "Residus. Eines per actuar" no són actualitzades. Les noves dades respecte a la distribució dels residus a Barcelona es poden veure a la web de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.