4.3.08

[tema]Com influeix tenir germans?

VIDEO: COM INFLUEIX TENIR GERMANS?

Com influeix el nombre de germans en la configuració de la nostra personalitat adulta? A l’”Einstein a la platja” d’aquesta setmana, Lluís Reales parlarà amb Roser Nadal, investigadora de l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma que ha firmat una recerca sobre aquest tema.
I en el reportatge, coneixerem en què es basa la criança natural. Ens ho explicaran una família que la du a la pràctica, i la psicòloga infantil, Rosa Jové, que ha escrit més d’un llibre sobre el tema.

[tema]Els tòxics entren a casa

VIDEO: ELS TÒXICS ENTREN A CASA

A l’”Einstein a la platja” d’aquesta setmana descobrirem les alternatives més ecològiques perquè els tòxics no entrin a casa. Des del terrat d’una casa de Ciutat Vella, el director del programa, Lluís Reales, conversarà amb Eduard Rodríguez Farré, professor d’investigació de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona i especialista en Toxicologia. I en el reportatge, ens colarem a casa d’uns veïns per veure com posen bugades i netegen la llar la majoria dels barcelonins, mentre el periodista José Luís Gallego ens ensenya l’opció més ecològica per dur a terme aquestes tasques.

[enigma]El radio de la Luna

Pregunta: Si, medido en lunarios, se tiene que el volumen de la Luna en lunarios cúbicos tiene el mismo valor que la superficie medida en lunarios cuadrados ¿cuántos lunarios mide el radio de la Luna?.
Respuesta: R = 3 lunarios.

[tema]Hi ha vida artificial a Bcn?

VIDEO: HI HA VIDA ARTIFICIAL A BCN?

Parlem sobre com i per què serveix crear vida artificial al laboratori i quines limitacions ètiques té. Des del Parc de la Ciutadella, el director del programa, Lluís Reales, conversa amb Ricard Solé, director del Laboratori Sistemes Complexos de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). I en el reportatge, anem al Centre de Regulació Genòmica del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), on visitem a l’equip de Luís Serrano, que està treballant a partir d’una bactèria amb només 600 gens.

[enigma]La letra del carnet

Pregunta: ¿Qué tienen en común todos los DNI con la misma letra de control?
Respuesta: La diferencia entre dos cualesquiera de ellos es siempre 23 o un múltiplo de 23.
LETRA T R W A G M Y F P D X B N J Z S Q V H L C K E
RESTO 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

[tema]Nens que no paren quiets

VIDEO: NENS QUE NO PAREN QUIETS

Des del Turo Parc, el director del programa, Lluís Reales, conversa amb Rosa Nicolau, codirectora de la Unitat de TDAH de l’Hospital Clínic, sobre nens amb TDAH o Trastorn per Dèficit de l’Atenció amb o sense Hiperactivitat. I en el reportatge, escoltm parlar a pares i terapeutes sobre estratègies psicopedagògiques per fer front a aquest trastorn.