26.6.08

La tuberculosi, un repte de salut pública

VIDEO: “La tuberculosi, un repte de salut pública”


Avui ens ocupem de la tuberculosi des d’una perspectiva històrica i també posant atenció a l’actualitat. En el nostre reportatge viatgem als passats segles per veure què implicava patir aquesta malatia infecciosa a Catalunya. I Lluís Reales analitzarà la situació actual de la malaltia a la nostra ciutat amb el nostre convidat, el doctor Joan Caylà, Cap del Servei d’Epidemiologia de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

Per aprofundir:

Fundamentos sociopoliticos de la prevención de enfermedad
¡Dinero para la cruz de la vida!
Los sanatiorios para tuberculosos


2 comentarios:

Anónimo dijo...

Veig que inclous un article sobre els sanatoris. A Espanya, el primer que hi va haver va ser el de Porta-Coeli, a València, inaugurat el 1899, però el gran desenvolupament dels sanatoris va ser impulsat després de la guerra civil pel Patronato Nacional Antituberculoso. El 1952 va inaugurar-se el de Terrassa; justament quan ja hi havia medicaments eficaços per combatre la malaltia sense la necessitat de llargues estades en sanatoris

michele dijo...

Gràcies per la referència al sanatori de Porta-Coeli. Respecte al de Terrassa, allò que dius ho explica al reportatge el seu antic director, el Dr. Pere Miret Cuadras. L'historiador Jorge Molero ens va explicar "off the records" que la fabricació del sanatori va tenir un component de propaganda. Segons Molero, l'estratègia del Patronato Nacional Antituberculoso (i d'altres institucions precedents) es va enfocar sobre tot a tractar la malaltia, obviant en bona part la prevenció, que estava vinculada a la millora de les condicions de vida dels treballadors. Molero va esmentar una frase de la revista "El Socialista" (anys 20) que deia: "Los trabajadores tenemos derecho a no sufrir la tuberculosi, no a ser curados".