3.2.08

[tema]Creacionisme a casa nostra: com cal reaccionar?

VIDEO: ALLÒ QUE DARWIN SÍ SABIA

Les recents xerrades creacionistes han remarcat la presència a Espanya de posicions properes al disseny intel•ligent, que ja alguns polítics i mitjans de comunicació han abanderat. (Cròniques,2,3,4)

La presència del creacionisme “a casa nostra” planteja el problema de com reaccionar davant d’una visió obertament anticientífica, que en altres parts del món ha assolit una gran visibilitat. Una de les reaccions possibles és liderada per Richard Dawkins, que considera que el problema no és només el creacionisme, sinó la religió en general. La Sociedad para el Avance del Pensamiento Crítico és potser el grup més proper a la posició de Dawkins a Espanya. Aquesta reacció preten contrarrestar l’emergència de posicions anticientífiques en el món religiós (especialment cristià, pel que fa a Europa, 2,3).

Però més d’un ha alertat que aquesta posició pot promoure en el públic la percepció de la presència d’una “guerra” entre dues visions “religioses” igualment arbitràries o bé entre dues teories “cienífiques” igualment viables. Per exemple, l’argument de la llibertat de pensament i expressió s’ha ja fet servir a Espanya per defensar la propaganda creacionista. Per això, National Science Foundation han optat per una posició més “dialogant”, a través de la publicació del llibre “Science, evolution and creationism” que, segons sembla, preten promoure la visió científica entre la majoria de nordamericans que la rebutjen o dubten de la seva validesa. Però, no planteja aquesta actitud els mateixos riscos que la primera?

Mentrestant, han aparescut diverses “guies pràctiques” (2,3) per respondre a les fal•làcies argumentals dels creacionistes. Com sempre, tampoc s’ha d’oblidar que una eina poderosa és la ironia.

2 comentarios:

Assenyat dijo...

Debatre cara a cara amb aquesta gent és fer-los un favor, ja que això és precisament el que volen, que sembli que hi ha debat científic que no existeix.

El que s'ha de fer és deixar-los en evidència exposant les proves a favor de l'evolució de manera prou clara com per què siguin assumibles per a tothom.

michele dijo...

10 Questions, and Answers, About Evolution (NYTimes)

http://www.nytimes.com/2008/08/24/us/WEB-tenquestions.html?_r=1&scp=1&sq=questions%20answers%20evolution&st=cse&oref=slogin