5.2.07

[tema]A LA WEB, VACUNA ÉS SINÒNIM DE PERILL

Publiquem com a entrada un comentari de la Mercè Piqueres:

Val la pena que es tracti el tema de les vacunes, però em sembla que intentar raonar amb les persones que estan en contra de les vacunes és com voler parlar d'evolució amb els creacionistes.

Fa alguns anys vaig assistir a una mena de jornada sobre les vacunes en una fira de "Vida Sana" que fan a Montjuïc anualment i vaig preferir imitar-me a escoltar perquè tenia la impressió d'estar davant de persones que no atenien a raons.

Un dels que van parlar va dir que el Departament de salut enganyava en les seves estadístiques, però després va fer servir unes estadístiques del mateix Departament per donar suport a les seves afirmacions. O sigui que, si les dades anaven a favor de la seva tesi, eren bones; si no, estaven falsejades.

Aquestes persones que es neguen a vacunar la seva mainada, poden fer-ho sense un perill greu per a la salut dels seus fills i filles perquè la majoria de la població no pensa com elles. Però si aquesta actitud augmentés, arribaria un moment que moltes malalties que gairebé estaven eradicades de la població tornarien a escampar-se. això va passar amb les galteres (o el xarampió?; ho dic de memòria i no n'estic segura) fa alguns anys al Regne Unit, que va tornar a augmentar.

Alguns articles que tracten aquest tema polèmic de les vacunes i els possibles perills que hi veu una part de la població:




  • És interessant un estudi fet el 2002 sobre la informació relacionada amb les vacunes que es podia trobar a Internet a través de set cercadors (un d'ells google):

    Archives of Disease in Childhood 2002;87:22-25
    Antivaccination activists on the world wide web
    P Davies, S Chapman and J Leask


    En els resultats diu:

    "Across all seven sites, 43% of hits using "vaccination" returned antivaccination sites (100% on Google) (table 1Go). The term "vaccination" was more likely to result in an antivaccination website
    than the terms "immunisation or immunization".


  • A google scholar es poden localitzar molts articles que tracten d'aquesta controvèrsia, però n'hi ha molts que no són d'acccés lliure (encara hi ha revistes que no entenen que impedint l'accés lliure a
    la informació es perjudiquen elles mateixes).



Mercè Piqueras

3 comentarios:

Anónimo dijo...

La teva opinió em sembrla molt respectable. Per la meva part, soc sanitaria i mare i des dels dos punts de vista m'he plantejat moltes coses sobre les vacunes. Una de les coses que més m'ha fet enfadar de tot el procés
d'informació sobre les vacunes és que per començar es que els professionals
sanitaris no estan informats sobre les vacunes i les seves consequencies i efectes secundaris i en consequencia no poden informar als usuaris. Jo també em pregunto perque s'ha de vacunar els bebes de tan petits i de tantes vacunes a l'hora, quan el seu sistema inmunitari es tan inmadur. Perque no s'estudia l'efecte dels excipients de les vacunes com l'alumini, tan toxic en el cos humà.
Perquè no podem passar la varicela i ja està? realment és un problema de complicacions de les malalties o es una
questió de marchendising de les farmaceutiques o un problema de que no es volen assumir baixes laborals dels pares i mares per cuidar els fills malalts a casa? Realment cal vacunar del tetanus a un nadó de 2 mesos quan no
gatejará o caminará fins l'any de vida? realment no tinc la resposta a res de tot això, crec que cal investigar molt. He fet l'esforç d'informar-me de tot, ser conscient dels pros i contres de cada opció i he triat vacunar selectivament. Ara bé no he trobat cap pediatre/a que em signi un paper on digui que assumeix la responsabilitat de les consequencies de la vacunació, però en canvi a nosaltres ens fan signar. Si els pares assumim la responsabilitat de la salut dels nostres fills,nosaltres escollim. Es sabut per tots que despres del panic de la grip aviaria tan famosa,
qui hi ha sortit guanyant es la multinacional farmaceutica que ven les
vacunes i medicacions i les multinacionals fabricant de pollastres i derivats d'EEUU i qui hi ha sortit perdent son els petits camperols que tenien 4 gallines a casa. I això no ens fa sospitar???

Anónimo dijo...

Cal no ser radical en cap dels dos sentits: ni deixar sense vacunar tota la població i de totes les vacunes, ni vacunar obligatòriament la mainada de totes les vacunes existents.

Hi ha uns fets que són objectius: a) la disminució de les malalties infeccioses entre la població vacunada, fins i tot l'eradicació en el cas de la verola, malaltia que havia estat un assot de la humanitat i que va desaparèixer del planeta gràcies a les campanyes de vacunació per tot el món. I b) l'augment d'algunes malalties infeccioses a mesura que s'ha estès aquesta actitud de no voler vacunar la mainada, o la persistència en llocs del món en què, per altres raons (econòmiques principalment) no és vacuna sistemàticament la mainada.

Segons l'Organització Mundial de la Salut, el 2005 (no hi ha encara les dades del 2006) unes 345 persones --la majoria nens i nenes-- van morir en el món de xarampió, una malaltia per a la qual hi ha vacunes. I fa poc, el Departament de Salut donava les dades de la incidència de xarampió a Catalunya, amb un augment notable durant el 2006 (això mateix ja va passar abans en el Regne Unit).

Una malaltia infecciosa de greus seqüeles, la poliomielitis, pràcticament no es dóna en els països desenvolupats. Gràcies a la vacuna, s'ha passat d'uns 350.000 casos en el món, el 1988, a 1912 casos registrats el 2006. Avui dia només queden 4 països al món on aquesta malaltia encara és endèmica: India, Nigèria, Pakistan i Afghanistan). Però només que un nen o una nena d’un d’aquest països que fos portador del virus es traslladés a un país dels que ja no tenen pòlio i on la mainada no estigués vacunada, podria originar-se una gran epidèmia.

De fet, les vacunes protegeixen, a més de les persones que les reben, la població en conjunt. Mentre la majoria de la població estigui vacunada, és molt probable que els nens i nenes que no ho estan no siguin afectats per les infeccions per a les quals hi ha vacunes i ells no les han rebudes. Però si aquesta actitud contrària a la vacunació s'estengués, arribaria un moment que moltes infeccions tornarien a escampar-se.

Això no vol dir que tota la mainada hagi de rebre forçosament totes les vacunes. Segur que hi ha casos en què està desaconsellat. El/la pediatre hauria de saber valorar cada cas i veure quan no és adient que un nen o una nena rebin la vacuna. Però el rebuig sistemàtic pels possibles efectes adversos que pugui tenir la vacunació (considerat el conjunt de la població, els efectes sempre seran menors que una epidèmia per manca de vacunació de la població) em sembla una actitud egoista dels pares i mares que prenen aquesta decisió sense una causa específica; s'aprofiten que altres no pensen com ells i sí que vacunen la mainada.

Em sembla essencial que els pares i mares que dubten davant la decisió a prendre sobre les vacunes s’informin de manera adecuada. Si no estan satisfets amb la resposta del pediatre, poden recórrer directament al Departament de Salut. Malauradament, de vegades no es creu el que diu la medicina oficial –jo tampoc m’ho crec sempre-- i en canvi es fa cas de les opinions de grups que adopten postures radicals no sempre basades en dades objectives.

Anónimo dijo...

Avui en dia, amb tots els moviments migratoris en massa, ja no vivim en aquella bombolla on, gràcies a les vacunes (no ho oblidem), s'havien erradicat tantes malalties infecioses.

A Catalunya, per exemple, només hi havia casos aïllats de xarrampió i eren tots importats per ciutadans d'altres països que no estaven vacunats. Ara, malauradament, ja ha començat un brot aquí.

No oblidem que no vacunar és un problema de salut pública que ens afecta a tots. El risc individual és mínim si ho comparem amb els beneficis col·lectius.