17.3.07

[tema]BORRATXERA D'ELEFANT

Els elefants també consumeixen alcohol. Mengen fruits de palma que passen per un procés de fermentació alcohòlica al seu estómac, produint una reacció semblant a una borratxera. Com s'explica aquest comportament en termes evolutius? No se sap. El que és cert és que no es tracta d'un cas aïllat al regne animal.

Segons l'etnobotànic Giorgio Samorini hi ha gairebé 400 animals que fan ús de substàncies estupefaents. Les formigues capturen un tipus de coleòpter per embriagar-se amb el líquid que aquest exsuda del ventre. Les rates gaudeixen amb el fum de l'opi. Els gats s'exciten amb la planta nébeda. Segons explica l'etnobotànic, el descobriment del cafè es deuria a les cabres, les primeres en consumir amb passió les baies d'aquesta planta.

Al llibre "Animales que se drogan"(2003), Salmorani explica molts altres casos. La seva hipòtesi és que els costos associats al consum de certes dosis de substàncies tòxiques serien compensats per l'obertura de possibilitats adaptatives noves. Llavors, el "fenòmen-droga" no seria només un element omnipresent en les diverses cultures humanes, sinó també un fenomen comú a altres espècies animals.

Altra cosa seria, segons l'etnobotànic, el "problema-droga". L'abús de substàncies tòxiques pot adquirir la magnitud i la legalitat d'una epidèmia. L’alcoholisme n'és un exemple. Actualment, Espanya és un dels països de la Unió Europea amb indicadors de consum més elevats, especialment entre els joves. Un problema difícil de resoldre, com s'ha vist amb el debat aixecat per la Llei antialcohol promoguda pel Govern central.

"Quins són els factors que transformen un "fenomen" relativament comú en un "problema"? Com cal reaccionar quan l'abús d'una substància es difon? Què opineu de la línia d'acció empresa i després abandonada pel Govern central?"

No hay comentarios: